Sterfte onder ADHD'ers hoger

ADHD

Mensen met ADHD overlijden vaak eerder dan leeftijdsgenoten zonder de aandoening. Dat blijkt uit groot Deens onderzoek dat vandaag werd gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

Wetenschappers volgden via dataregisters bijna twee miljoen Denen die tussen 1981 en 2011 werden geboren. Hieruit bleek dat mensen met ADHD vaak eerder overlijden dan (gezonde) leeftijdsgenoten. De sterfte onder mensen met ADHD was ruim 2,5 keer zo hoog. Vaak was de doodsoorzaak onnatuurlijk, zoals een ongeluk. Na correctie voor bijkomende psychiatrische aandoeningen zoals verslaving, bleef de sterfte onder ADHD'ers nog anderhalf keer zo hoog.

Het risico op vroegtijdig overlijden was het hoogste onder mensen bij wie de diagnose ADHD pas na hun achttiende werd gesteld. Ook overleden vrouwen vaker vroegtijdig dan mannen.

Het feit dat een diagnose op volwassen leeftijd gepaard gaat met hogere sterfte dan die op kinderleeftijd, is volgens commentator Stephen Faraone geen reden tot paniek. ''Maar de uitkomsten benadrukken wel het belang van vroege diagnose en bijbehorende behandeling.''

Bron: De Telegraaf