Nieuwe app moet verslaving doorbreken

dreamstimefree_261161Onderzoekers van universiteiten in Twente en Amsterdam werken aan een app die verslaafden moet helpen hun impulsen te doorbreken.
De app Breindebaas van onderzoekers Marloes Postel en Elske Salemink moet "laagdrempelige zorg voor verslaafden" bieden. Postel omschrijft de app zelf als "online hersenspoelen met een goed doel".

In een spelletje is het de bedoeling om alcoholische dranken weg te schuiven, terwijl niet-alcoholische dranken juist naar de gebruiker toe worden geschoven. 

De app zorgt op die manier voor het doorbreken van onbewuste denkpatronen, stellen de onderzoekers. Therapeuten passen methodes toe die hetzelfde doel hebben, maar verslaafden vinden de stap naar een therapeut soms te moeilijk. 

Eerdere experimenten toonden al aan dat de kans op terugval in het eerste jaar na een verslaving met ruim 10 procent kan worden verminderd door het doorbreken van aangeleerde denkpatronen.

De ontwikkeling van de app wordt gesteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, als onderdeel van een programma dat wetenschappers samenbrengt met de creatieve industrie. Het is onduidelijk wanneer Breindebaas daadwerkelijk beschikbaar wordt gemaakt voor de behandeling van verslaving.