Slaapproblemen voor bijna 1 op de 3 Nederlanders


20151025 man moe

Bijna 1 op de 3 Nederlanders (28 procent) geeft aan het afgelopen jaar slaapproblemen te hebben gehad. Hiermee staan slaapproblemen op de derde plaats van genoemde gezondheidsproblemen. Bijna het dubbel aantal vrouwen (36 procent) als mannen (19 procent) geeft aan het afgelopen jaar problemen te hebben gehad met slapeloosheid, slaapproblemen of slaapstoornissen. Dit blijkt uit GfK onderzoek uitgevoerd onder 27.000 mensen in 22 landen, waaronder ook Nederland, zo meldt GfK.

In het onderzoek is respondenten gevraagd welke gezondheidsproblemen ze de afgelopen 12 maanden hebben ervaren. De meest voorkomende gezondheidsproblemen in Nederland zijn verkoudheid en keelpijn. 42 procent van de Nederlanders geeft aan hier het afgelopen jaar last van te hebben gehad. De nummer twee klacht is overbelasting van spieren en gewrichten (31 procent). Op de derde plek staan slaapproblemen. Ongeveer een op de vijf Nederlanders geeft aan chronische rugpijn en gewrichtspijn te hebben (20 procent) en staat hiermee op de vierde plek. Deze groep wordt gevolgd door een even groot deel (19 procent) dat aangeeft problemen te hebben met hun gewicht (obesitas en overgewicht).

In de meeste andere landen zijn de slaapproblemen nog groter dan in Nederland. Zweden kent met 41 procent het hoogste percentage mensen met slaapproblemen, gevolgd door Tsjechie en Turkije met 40 procent. In Japan slapen de mensen het beste. Daar rapporteert slechts 13 procent slaapproblemen.

In  Nederland hebben vrouwen niet alleen meer last van slaa​​​pproblemen, ook hebben zij (48 procent) meer last van verkoudheid en keelpijn dan de mannen (37 procent). In de Top 5 staat bij vrouwen nog overgewicht (22 procent), bij mannen problemen met maagzuur (17 procent). De klachten door overbelasting van spieren en gewrichten en rugklachten komen ongeveer even vaak voor bij mannen dan bij vrouwen.


Bron: NZG


Lees meer >>