Beter slapen dankzij soja


soja

Dagelijkse inname van isoflavonen heeft een gunstige uitwerking op de slaap. Dat schrijven Japanse onderzoekers van de Tohoku University in de Nutrion Journal.

Isoflavonen, die onder meer voorkomen in peulvruchten (vooral soja) en rode klaver, bevatten fyto-oestrogenen die lijken op het menselijke oestrogeen: ze hebben zwakke oestrogene effecten. Omdat oestrogeen de slaapduur en kwaliteit van slapen regelt, veronderstelden de onderzoekers dat isoflavonen ook gunstig effect op slaap hebben.

Om dat te onderzoeken voerden ze een cross-sectionele studie naar de relatie tussen de dagelijkse inname van isoflavonen en slaap uit onder 1.076 Japanse volwassenen tussen de 20 - 78 jaar. De dagelijkse inname van isoflavonen werd beoordeeld met behulp van een korte vragenlijst. De isoflavoninname werd gemeten aan de hand van drie sojaproducten die rijk zijn aan isoflavonen: natto, tofu en gefrituurde tofu. De slaap werd geëvalueerd met behulp van een vragenlijst.

Wat bleek? Na hogere dagelijkse inname van isoflavonen was er een significant hogere kwaliteit van slaap onder de onderzochte populatie, zelfs na aanpassing voor potentieel verstorende factoren.


Bron: voedingsgeneeskunde.nl


Lees meer >>