PsychoSociale BasisKennis (PSBK) en Medische BasisKennis (MBK)

Zoals in eerdere nieuwsflitsen aangekondigd, stellen zorgverzekeraars eisen rondom Medische Basiskennis (MBK) en PsychoSociale Basiskennis (PSBK) voor alle hulpverleners in de complementaire zorg.

Onlangs heeft een aantal zorgverzekeraars (ONVZ, Menzis en CZ) laten weten de samenwerking met de beroepsverenigingen (en dus ook de NFG) te beëindigen als op 1 januari 2017 niet alle leden voldoen aan de gestelde eisen omtrent Psychosociale Basiskennis. NFG-leden geregistreerd in de vakgroep VIG dienen ook over Medische Basiskennis te beschikken.

Om deze reden zal de NFG haar aannamebeleid moeten aanscherpen maar ook de scholing van haar bestaande leden onder de loep moeten nemen.

We gaan even terug naar hoe het allemaal begon. Zo’n 5 jaar geleden hebben de zorgverzekeraars laten weten dat alle hulpverleners medische basiskennis moesten hebben. De NFG heeft dit beleid overgenomen en staat hier nog steeds achter. Echter, in de afgelopen jaren hebben deze eisen meer vorm gekregen, zijn ze aangescherpt en bijgesteld door de zorgverzekeraars. Het resultaat hiervan is dat hulpverleners die werkzaam zijn in het Psychosociale Werkveld Psychosociale Basiskennis moeten hebben en hulpverleners die werkzaam zijn in het Natuurgeneeskundige Werkveld moeten beschikken over Medische basiskennis. Voor NFG-leden die op beide gebieden werkzaam zijn (en dus geregistreerd in de vakgroep VIG) geldt dus dat zij beide moeten hebben.

Maar wat is nu Psychosociale Basiskennis en wat is nu Medische Basiskennis? Welke opleidingen voldoen? En wat als je niet de juiste opleiding hebt maar wél denkt over de juiste kennis te beschikken? Ook daarover hebben de zorgverzekeraars zich (gezamenlijk) gebogen en daar is pas sinds de laatste maanden van 2014 meer duidelijkheid over ontstaan.

Wat betekent dit concreet voor alle NFG-leden?

Om het NFG-lidmaatschap per 1 januari 2017 te continueren dienen alle NFG-leden die geregistreerd zijn in de vakgroep VPMW te beschikken over door de zorgverzekeraars erkende Psychosociale Basiskennis. Alle NFG-leden die geregistreerd zijn in de vakgroep VIG dienen zowel Psychosociale Basiskennis te hebben als Medische Basiskennis en ook dit volgens de eisen van de zorgverzekeraars.

In de beslisboom dient u zelf te checken of bijscholing voor u noodzakelijk is. Ook kunt u bekijken of u in aanmerking komt voor het centraal examen dat op dit moment wordt ontwikkeld.

Lees dit document dus zeer zorgvuldig door en bepaal voor uzelf of bijscholing noodzakelijk is.

Mocht u de cursus PSBK en/of MBK gaan volgen dan bent u voor 2 jaar vrijgesteld van verdere bijscholingsverplichting in het kader van de herregistratie. Omdat u tijdens deze cursus ook literatuur moet lezen, vervalt ook deze verplichting. U dient dan nog wel deel te nemen aan intervisie en/of supervisie.

Indien u nog vragen heeft, verzoeken wij u vriendelijk bij voorkeur per mail contact met ons op te nemen (info@de-nfg.nl).




Agenda