Hoe een foute pauze je werkdag om zeep kan helpen


20151013 werken laptop

Werkdagen van slechts zes uur zouden ons productiever maken, dat heeft een experiment in een verzorgingstehuis in Zweden aangetoond. Omdat dit in België nog even toekomstmuziek is, hebben we alvast enkele tips om beter en sneller te werken, zodat je geen eindeloze overuren meer moet kloppen. Want nee, de lunch overslaan helpt je niet sneller die berg werk te verzetten.

De Amerikaanse onderzoekers Emily Hunter en Cindy Wu aan de universiteit van Baylor onderzochten door middel van een rondvraag hoe je best pauze neemt om efficiënter te werken. Werknemers die meer energie, motivatie en vooral concentratie uit hun pauze halen, ervaren later op de werkdag minder kwaaltjes als hoofdpijn, pijnlijke ogen en lagere rugpijn. Ook waren ze meer tevreden over hun job en liepen ze minder risico op een burn-out. Onder een pauze verstaan de wetenschappers elke tijdspanne waarin je niet met je werk bezig bent. Dat kan dus een lunch, koffie, persoonlijke mail of babbelen met collega's zijn. Een toiletbezoek hoort daar niet bij.

Drie tips om een efficiënte pauze te nemen, waar je écht deugd van hebt:

  • De beste periode om even je gedachten tijdens de werkdag te verzetten, is in het midden van de ochtend. Vaak werken we de hele voormiddag door om enkel een pauze rond de middag te nemen. Maar hoe vroeger je op de dag vrij neemt, hoe meer energie, concentratie en motivatie je hebt.
  • De belangrijkste vereiste is dat je dingen doet die je graag doet. Maar dat kunnen evengoed werkgerelateerde taken zijn. Je kan dus je favoriete bezigheid van de werkdag best bewaren voor een moeilijk moment.
  • Langere pauzes zijn goed, maar het is beter om regelmatig korte breaks te nemen.


Bron: Goed Gevoel


Lees meer >>