Groen op kantoor werkt stressverlagend


kantoorplant2

Verdekt opgesteld in een hoek, protserig op een boekenkast, lieflijk op het bureau, soms zelfs hangend aan het plafond - de kantoorplant komt in vele vormen. Eén ding weten onderzoekers in ieder geval zeker: kantoorplanten werken stressverlagend. Een recente studie van het VU Medisch Centrum Amsterdam toont aan dat kijken naar ‘groen’ kalmeert. Het is weer lente, dus kom maar op met die kantoorplant.

Minder stress…
Magdalena van den Berg, onderzoekster aan het VU Medisch Centrum, zette 46 studenten achter een computer en gaf ze de opdracht zich in te leven in foto’s die ze zagen. “De ene helft van de studenten kreeg foto’s van een groene omgeving te zien, de andere helft van een stedelijke omgeving.” Om stress op te wekken liet ze de studenten vooraf, en onder tijdsdruk, rekensommen oplossen. Tijdens het bekijken van de foto’s toonde ze verzonnen resultaten van andere deelnemers, die stukken beter waren dan de eigen ‘prestaties’.

Wat bleek: studenten die groene omgevingen voorgeschoteld kregen herstelden beter van de stress, dan studenten die enkel bebouwing zagen. Van den Berg vindt de resultaten verrassend: “Verschillend onderzoek biedt aanwijzingen dat een groene omgeving kalmeert. Maar dat zelfs het kijken naar weinig spectaculaire natuurfoto’s het stressniveau verlaagt, dat had ik niet verwacht.”

…een hogere productiviteit
Geldt hetzelfde voor de aanwezigheid van een kantoorplant? “We associeren groen inderdaad met rust”, zegt Van den Berg. “Maar ons experiment richtte zich niet nadrukkelijk op de werkplek.” Eerder onderzoek toont wel aan dat kantoorplanten een positieve werking hebben op de productiviteit. In 2014 publiceerde de Universiteit van Exeter resultaten waaruit bleek dat werknemers een zesde productiever waren wanneer ze vanachter hun bureau zicht hadden op een kantoorplant.

“Een volkomen opgeruimd kantoor maakt werknemers minder productief, zoals een kale leefomgeving mensen ongelukkig maakt”, zei onderzoeker Chris Knight tegen de Britse krant The Guardian.

“Planten, maar ook foto’s, of zelfs een bepaalde geur maken de werkplek ‘eigen’ en werknemers zodoende betrokken. Die betrokkenheid verhoogt de productiviteit.”

Frisse lucht
We worden kortom kalm van de associatie met natuur, en gelukkig van ongeorganiseerde, huiselijke elementen op de werkvloer. En hoe zit het met de bewering dat planten zorgen voor meer zuurstof binnenshuis? Van den Berg twijfelt aan de werkelijke invloed daarvan. ”Ik denk dat het niet zozeer de aanwezigheid, als wel de associatie met groen is die een positieve invloed heeft. We associëren planten met een rustige, frisse omgeving. Onze hersenen reageren daarop - dát maakt ons rustig.” Van den Berg: “Maar het allerbeste advies blijft: ga regelmatig naar buiten.”


Bron: nrc.nl


Lees meer >>

Agenda