Vergoedingen aan kindertherapeuten in 2016


13. dscn4228

Op de valreep, zo vlak voor het weekend, goed nieuws voor de bij ons aangesloten kinder- en jeugdtherapeuten. Zojuist bereikte ons het goede nieuws dat psychosociale hulp aan kinderen in 2016 wederom door VGZ wordt vergoed!!

Eind 2014 bereikte ons het bericht dat kindertherapie in 2015 niet meer vergoed zou worden door VGZ, omdat deze vorm van hulpverlening onder de verantwoording van de gemeenten zou gaan vallen. Na flink protest vanuit de NFG en de koepelorganisatie RBCZ heeft VGZ onder (grote) druk dit besluit teruggedraaid waarna psychosociale hulpverlening aan kinderen/jeugd in 2015 toch voor vergoedingen in aanmerking kwam. Over 2016 werd door VGZ geen uitspraak gedaan.  

De NFG heeft er dit jaar hard voor gestreden om de hulpverlening van kinder- en jeugdtherapeuten ook in 2016 vergoed te krijgen. Hierover hebben wij keer op keer (kritische) vragen gesteld aan de koepelorganisatie RBCZ. Ook bij de koepelorganisatie stond dit discussiepunt telkens hoog op de agenda.

De betreffende psychosociaal kindertherapeuten zullen volgend jaar ook worden opgenomen in Vergelijk & Kies van VGZ (en haar labels).

Over 2017 heeft VGZ geen uitspraken gedaan en hiermee blijft (voor een aantal bij de NFG-geregistreerde kindertherapeuten) natuurlijk de vraag bestaan of het verstandig is om deel te nemen aan het centraal examen of om de cursus Psychosociale Basiskennis (PSBK) te volgen. 

Wij adviseren u om dit wel te doen om de volgende twee redenen. 
Wij zijn voorzichtig positief gestemd over het blijven bestaan van de vergoedingsmogelijkheden van kindertherapie in 2017. Wij weten echter zeker dat u, zonder PSBK, in elk geval niet voor vergoedingen in aanmerking komt. Daarnaast is de houding van zorgverzekeraar Menzis tegenover vergoeding van kindertherapie tot nu toe erg positief en ook Menzis verlangt van complementair hulpverleners dat zij vanaf 1 januari 2017 over een erkend diploma PSBK beschikken.   


Agenda