Verdriet en stress niet bepalend voor gezondheid


verdriet

Verdriet en stress zijn niet bepalend voor de gezondheid. Mensen die ziek zijn, voelen zich wel eerder ongelukkig, maar andersom is er geen verband. Voor een Brits onderzoek werden tien jaar lang 1 miljoen vrouwen gevolgd die regelmatig moesten aangeven hoe gezond ze waren, hoe gelukkig ze waren en hoeveel stress ze ervoeren.

Aan de hand van de onderzoeksresultaten is volgens verschillende Britse universiteiten te concluderen dat er in het verleden een verkeerd verband is getrokken tussen ongelukkigheid en gezondheid. Andere onderzoeken zagen dat stress en verdriet zorgden voor een slechte gezondheid, maar dat klopt volgens de nieuwe onderzoeksresultaten niet.

“Ziek zijn maakt je ongelukkig, maar ongelukkigheid maakt je niet ziek. We hebben geen direct effect kunnen vinden van ongelukkig zijn of stress ervaren ten op zichten van hoe vaak de ondervraagden overleden”, aldus dr Bette Liu, die namens de universiteit van New South Wales meewerkte aan het onderzoek.

Professor Richard Peto, van de universiteit van Oxford zegt dat mensen die ongelukkig zijn of stress ervaren soms meer gingen drinken of andere slechte gewoontes aannamen en dat daardoor de gezondheid afnam, maar dat het gevoel zelf niet gevaarlijk is.


Bron: GGZnieuws.nl/nu.nl


Lees meer >>