Strenge ouders? Dat zorgt voor meer stress later


papa vierkant

Dat je opvoeding een grote invloed heeft op je toekomst, blijkt nog maar eens uit Japans onderzoek. Wetenschappers concluderen dat kinderen die met veel steun van hun ouders worden opgevoed, over het algemeen een beter inkomen hebben en gelukkiger zijn. Wie streng werd opgevoed boert later ook goed, maar is dan weer vaker ongelukkig en gestresseerd.

Om tot deze conclusies te komen, ondervroegen wetenschappers 5.000 Japanse mannen en vrouwen over de relatie met hun ouders tijdens hun kindertijd. Ze moesten stellingen beantwoorden zoals "mijn ouders vertrouwden mij" of "ik had het gevoel dat mijn familie weinig interesse in mij had." Met behulp van die gegevens identificeerden de onderzoekers 6 factoren in een opvoedingsproces: (des)interesse, vertrouwen, regels, onafhankelijkheid, de hoeveelheid tijd die samen wordt doorgebracht en hoe vaak een uitbrander wordt gegeven. Op basis daarvan, deelde de onderzoeksgroep ouders en hun opvoeding in 6 verschillende categorieën in:

Steunend
Gemiddeld tot hoog niveau van onafhankelijkheid, veel vertrouwen, veel interesse tonen in het kind, veel tijd samen spenderen.

Streng
Laag niveau van onafhankelijkheid, gemiddeld tot hoog niveau van vertrouwen, streng, veel regeltjes en gemiddeld tot veel interesse in het kind.

Toegeeflijk
Gemiddeld tot veel vertrouwen, niet streng, de tijd samen is hoger dan gemiddeld.

Gemakzuchtig
Weinig interesse in het kind, totaal niet streng, weinig regels, weinig tijd samen doorbrengen.

Heel strikt
Weinig interesse in het kind, laag niveau van onafhankelijkheid, weinig vertrouwen, erg strikt.

Gemiddeld
Een combinatie van 5 bovenstaande factoren, zonder opvallende uitschieters.

Succesvol, maar ongelukkig
De resultaten toonden aan dat mensen die een steunende opvoeding genoten en veel positieve aandacht kregen van hun ouders, over het algemeen succesvolle studenten waren en nu een hoger inkomen hebben en gelukkig zijn. Wie anderzijds strikt werd opgevoed - met veel aandacht van de ouders maar tegelijkertijd veel strenge regels en discipline - heeft doorgaans ook een goede schoolloopbaan en later een hoger salaris, maar is minder gelukkig en ervaart meer stress.


Bron: goedgevoel.be


Lees meer >>

Tags: ouders, stress