'Slecht huwelijk kan leiden tot hartproblemen en verzwakt immuunsysteem'


huwelijk vierkant

Veel ruziën met je partner is niet alleen slecht voor je gemoedstoestand, maar ook voor je gezondheid. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers. Vooral mannen die over veel verschillende onderwerpen met hun vrouw in de clinch liggen, hebben vaker gezondheidsklachten.

​Psychologen van de universiteiten van Nevada en Michigan volgden 373 stellen tijdens de eerste 16 jaar van hun huwelijk, schrijft The Guardian.

Gedurende die periode stelden ze de echtparen de vraag om welke onderwerpen ze regelmatig ruzie hadden. Daarnaast moesten de stellen vragen beantwoorden over hun gezondheid, zoals of ze slaapproblemen, hoofdpijn of stressklachten hadden.

'Net zo slecht als roken en drinken'
Uit het onderzoek bleek dat echtelijke conflicten de gezondheid van zowel mannen als vrouwen negatief beïnvloeden. Af en toe een keer botsen is niet erg, maar het hebben van veel conflicten binnen een relatie is volgens één van de onderzoekers even slecht als roken of drinken. 

Opvallend is dat vooral mannen meer klachten krijgen naarmate ze over meer onderwerpen ruziën met hun vrouw, vooral als die meningsverschillen steeds terugkomen.

"Conflicten kunnen bijzonder schadelijk zijn voor de gezondheid als echtgenoten vijandig of defensief zijn tijdens meningsverschillen of als ze steeds opnieuw over hetzelfde onderwerp ruzie maken zonder oplossing," zei één van de onderzoekers in The Guardian.

Hartproblemen
Volgens de onderzoekers kan het hebben van veel ruzie met je partner leiden tot ontstekingen, een verminderde eetlust en een verhoogde afgifte van stresshormonen.
Die factoren kunnen onder andere hartproblemen en een verzwakt immuunsysteem veroorzaken.


Bron: rtlnieuws.nl


Lees meer >>