Nederlander praat over later, maar weet niet wat te doen


doen en later

Meer dan de helft (56%) van de Nederlanders tussen de 35 en 55 jaar maakt zich wel eens zorgen of zijn of haar oude dag goed geregeld is. We hebben steeds meer mogelijkheden om onze eigen toekomst op het gebied van wonen, zorg of pensioen vorm te geven. Maar in het woud van mogelijkheden verliezen we soms het overzicht. Daarom komt maar één op de tien Nederlanders in actie. De campagne Doen & Later wil mensen bewuster maken van de gevolgen die keuzes die je nu maakt, later kunnen hebben.

Wonen, zorg en pensioen

Nederlanders gaan meer zelf regelen voor hun oude dag. Vragen over gezondheid, zorgverlening in de toekomst, wonen en pensioen hangen nauw met elkaar samen. Het zijn vaak ingewikkelde vraagstukken. Ga je extra sparen, of koop je liever een huis in de buurt van je kinderen, met het oog op later? Om een goede oude dag te hebben is het nodig om niet alleen naar geld te kijken, maar ook naar mogelijkheden om langer vitaal te blijven en zelfstandig te blijven wonen.

Huur of koop

“Vaak kijken mensen bij een verhuizing wel naar de financiële gevolgen van de keuze voor een huurwoning of koophuis. Maar we vergeten dat je woonomgeving  ook invloed heeft op je sociaal netwerk en op langere termijn zelfs je gezondheid. Doen & Later probeert dat verband wél inzichtelijk te maken,”  vertelt Jasper Klapwijk, campagneleider van Doen & Later. “Hoeveel pensioen heb je bijvoorbeeld nodig om straks prettig te kunnen leven? En wat moet je nu al doen om later ook echt de oude dag te hebben waar je van droomt?”

Doen & Later

Op het platform www.doenenlater.nl gaan we met elkaar in gesprek over de keuzes voor later.  Onder meer aan de hand van inspirerende voorbeelden, tips en nuttige informatie. De campagne start met een serie mini-documentaires van filmmaker Eddy Terstall over keuzes die verschillende mensen voor later maken. Verder presenteren wijkinitiatieven zichzelf in een wijkestafette. In april lanceert Doen & Later een zelfscan waarmee je op ludieke wijze aan het denken wordt gezet over wat voor gepensioneerde je wilt worden.

Doen & Later is een platform om ideeën te verzamelen en uit te wisselen. De komende tijd zullen we op doenenlater.nl, op Facebook en via Twitter het gesprek aangaan met Nederlanders. Bij Doen & Later kun je vragen stellen en je ervaringen met keuzes voor later delen. Op doenenlater.nl zullen blogs en reportages verschijnen over wonen, zorg en pensioen, voor zelfstandigen en ondernemers, burgerinitiatieven en iedereen die na wil denken over later.


Bron: www.doenenlater.nlAgenda