Kans op depressie groter bij lievelingetje van ouders


moeder dochter

Je kunt maar beter het zwarte schaap van de familie zijn. Kinderen die het lievelingetje van hun moeder zijn, hebben namelijk een grotere kans op een depressie. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie van de Purdue University.

Onderzoekers merkten dat het hebben van afgunstige broers en zussen of het gevoel dat je het altijd goed moet doen voor je ouders, erg zwaar kan vallen.

Gefaald in ogen van ouders
"De lieveling van je moeder zijn, heeft ook een keerzijde,'' stelt professor Jill Suitor van de Purdue University in de Amerikaanse staat Indiana. "Bij deze kinderen wordt er een groter aantal depressieve symptomen vastgesteld". Ook volwassen kinderen die denken gefaald te hebben in de ogen van hun ouders, voelen zich vaker depressief.

Ruzies
Het zijn vooral de ruzies met andere gezinsleden en de verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld een ouder wordende moeder, die hun tol eisen. Het onderzoek, dat onder 725 volwassen kinderen met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar werd gehouden, is gepubliceerd in The Journal of Gerontology: Social Sciences. De onderzoekers wilden met de studie meer begrip krijgen voor de relatie tussen ouders en hun volwassen kinderen.  Suitor: "Het verbaasde ons vooral dat mensen van middelbare leeftijd nog steeds druk zijn met het vergelijken van zichzelf met hun broers en zussen.''

Voorkeur
Het hebben van een favoriet kind is overigens niet iets wat veel ouders zullen toegeven, maar wat wel veel voorkomt, bleek al uit een eerder onderzoek van de University of California. Van de moeders heeft 65 procent een voorkeur voor een van de kinderen en onder vaders zelfs 70 procent.


Bron: hln.be / NCBI


Lees meer >>