Depressie ouderen hangt samen met onvervulde zorgbehoefte


Cover_promotieWimHoutjes

Er is een verband is tussen de ernst van de depressie en de aard en mate van onvervulde zorgbehoeften bij ouderen. Het meest onvervuld zijn de behoeften aan psychologische en sociale steun. Dat blijkt uit het proefschrift van Wim Houtjes, actief lid van V&VN in de bestuurscommissie Richtlijnen en lid van de Registratiecommissie Verpleegkundig Specialismen. 

"Ik ben van mening dat er in de diagnostiekfase van een oudere met een depressie systematisch (met een instrument) gekeken zou moeten worden naar zorgbehoefte", aldus Houtjes. Op 3 juni verdedigde Houtjes zijn proefschrift 'Needs of elderly people with late life depression: challenges for care improvement'. 

Eenzaamheid 
Houtjes onderzocht onder andere het verband tussen een ongunstig depressiebeloop en verminderde uitwisseling van sociale steun en kleinere sociale netwerken, leidend tot grotere eenzaamheid. Uit zijn onderzoek bleek dat ouderen zonder partner, of oudere mannen met een ongunstig depressiebeloop, niet alleen het risico lopen op termijn sociale steun te verliezen, ze hebben ook kleinere netwerken en dreigen te vereenzamen. 

Houtjes: "Er zou krachtig ingezet moeten worden op een behandeling van depressie die niet alleen bestaat uit 'pillen en praten', maar waarbij ook aandacht wordt besteed aan de vaak verstrekkende gevolgen van depressie voor het dagelijks leven van de oudere. Een taak die bij uitstek past bij de praktijkondersteuner huisartsen ggz of verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de basis- en gespecialiseerde ggz." 


Aanleiding

In zijn werk als verpleegkundige en verpleegkundig specialist ggz werd Houtjes geconfronteerd met ouderen met een chronische depressie. Hij vroeg zich af wat de oorzaak zou kunnen zijn van het overgaan van een depressie naar een depressie met een chronisch karakter. Hij veronderstelde dat de gevolgen van een depressie tot uitdrukking kunnen komen in 'onvervulde zorgbehoefte', maar dat er ook sprake kan zijn van een wederkerige relatie. Waarbij niet alleen de depressie leidt tot een zorgbehoefte, maar dat een onvervulde zorgbehoefte ook invloed heeft op een depressie. Wetenschappelijk onderzoek naar deze veronderstelling bleek nauwelijks te zijn gedaan, wat voor Houtjes aanleiding was voor zijn onderzoekstraject.


Bron: V&V


Lees meer >>

Agenda