Deeltijd werken maakt mannen juist ongelukkiger


vader vierkant

Een moderne vader zorgt dat hij op z'n minst één dag in de week een papadag heeft. Want alleen op zondag het vlees snijden, dat kan echt niet meer. Maar wat blijkt: vaders die parttime werken zijn ongelukkiger.

Het is een opvallend resultaat uit het proefschrift van Sean de Hoon, socioloog aan de Erasmus Universiteit. Hij deed onder meer onderzoek naar de mate van geluk in relatie tot parttime of fulltime werken. En daaruit blijkt dat we stiekem nog heel traditioneel zijn.

Man wil de kost winnen, vrouw wil kinderen verzorgen
Vaders blijken dus gelukkiger te zijn wanneer ze fulltime werken. En dat komt volgens De Hoon doordat ze willen voldoen aan de rol van een goede kostwinner. Het gezin moet immers onderhouden worden.

En voor vrouwen geldt exact hetzelfde als ze parttime werken. Ze hebben dan meer tijd voor het gezin en komen minder in de knoei met hun werk. Wel zegt De Hoon erbij dat het specifiek om gezinnen gaat met schoolgaande kinderen.

Conservatief, maar toch gelukkig
"Zeker als we het vergelijken met andere Westerse landen, zijn wij conservatief ja", vertelt De Hoon. "Alleen al het feit dat vaders hier maar twee dagen vaderschapsverlof hebben laat zien hoe conservatief we zijn."

Maar we zijn gelukkig, dan is het toch goed, zou je denken? Nee, zegt De Hoon. "We zijn gelukkig, omdat we ons aan een bepaald maatschappelijk ideaal houden." En het is volgens hem de vraag of dat conservatieve ideaal wel zo goed is voor een gezin.

Wat is geluk?
De Hoon onderkent dan ook een argument dat vaak wordt aangedragen door feministen: financiële onafhankelijkheid voor vrouwen is belangrijk. Want moeders die parttime werken zijn dan misschien wel gelukkiger, maar we moeten volgens De Hoon niet vergeten dat echtscheidingen veel vaker voorkomen dan vroeger.

En ook voor kinderen is het beter als vaders zich meer met de opvoeding bezighoudt. Parttime werkende vaders zijn misschien wel ongelukkiger, maar: "Scandinavisch onderzoek wijst uit dat in gezinnen waar vaders meer betrokken zijn bij de opvoeding, minder conflicten en mogelijk minder echtscheidingen zijn", aldus De Hoon.

Maatschappelijk ideaal mag moderner
"Een moderner maatschappelijk ideaal betekent dus niet dat mensen ongelukkiger worden", zegt hij. Maar wel pas als de buitenwereld gaat waarderen dat een gezin op een moderne manier wordt gerund.

Een uitbreiding van het vaderschapsverlof lijkt De Hoon een juiste eerste stap naar zo'n progressiever maatschappelijk ideaal.


Bron: rtlnieuws.nl


Lees meer >>

Agenda