Chronische pijn veelvoorkomend bij depressie en angststoornissen


pijn vierkant(2)

Uit onderzoek blijkt dat depressie en angststoornissen ernstigere gezondheidsproblemen zijn dan voorheen gedacht werd. Bijna de helft van volwassenen met deze aandoeningen lijdt namelijk aan chronische pijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Columbia University.

Chronische pijn en mentale gezondheid
Voor het onderzoek werden meer dan 5000 Braziliaanse volwassenen met angst- of stemmingsstoornissen zoals depressie en bipolaire stoornis gevraagd naar andere gezondheidsproblemen.

Onder de deelnemers met stemmingsstoornissen rapporteerde 50% chronische pijn. 30% ondervond ademhalingsproblemen, 10% had een ziekte aan het hart, 9% had artritis en 7% leed aan diabetes.

Van de deelnemers met angststoornissen leed 45% aan chronische pijn en 33% ondervond ademhalingsproblemen. Artritis en hartziekte namen beide 11% van de gezondheidsproblemen in.

Volwassenen met twee of meer chronische ziekten hadden een verhoogd risico op angst- of stemmingsstoornissen. En bij beide stoornissen was dit verband 23% voor hoge bloeddruk.

Een groeiend gezondheidsprobleem
Hoofdonderzoeker dr. Silvia Martins zegt dat het onderzoek nieuw licht werpt op een groeiend gezondheidsprobleem. “Chronische ziekten gecombineerd met psychiatrische aandoeningen worden een steeds groter probleem. Zorgverleners moeten dat in het achterhoofd houden bij het ontwikkelen van nieuwe preventieve interventies en behandelmethoden. Er moet vooral worden gekeken naar de zware mentale belasting die gepaard gaat met chronische ziekten.”

Het onderzoek is in de Journal of Affective Disorders gepubliceerd.


Bron: mijngezondheidsgids.nl


Lees meer >>