Alle baby's en peuters onderzocht op autisme


peuter

Consultatiebureaus gaan vanaf volgend jaar beter letten op tekenen van autisme bij baby's en peuters. Autisme is op zeer jonge leeftijd goed te behandelen en vroege detectie is daarvoor cruciaal, zegt de Leidse hoogleraar orthopedagogiek Ina van Berckelaer in de Volkskrant.

De consultatiebureaus zullen acht 'alarmsignalen' voor autisme in het achterhoofd houden. Zo moet een baby vanaf acht weken gaan lachen naar de ouders en vanaf twee jaar zinnetjes maken van twee woorden. Verder wordt onder meer gelet op contact maken en interesse in anderen. Bij te veel afwijkingen volgt nader onderzoek.

De overtuiging dat bepaalde behandelingen effectief kunnen zijn voor kinderen met autisme, bestaat al langer. ,,Er is lang gedacht: als je autisme hebt, dan valt daar weinig aan te doen", aldus gz-psycholoog Iris Servatius-Oosterling van Karakter Universitair Centrum Nijmegen tegen De Volkskrant. ,,Maar dat achterhaalde idee begint te veranderen."

Volgens klinisch psycholoog Claudine Dietz van Altrecht in Utrecht moet er zo vroeg mogelijk met de behandeling worden begonnen.  ,,Als kinderen klein zijn, is de 'plasticiteit' van de hersenen het grootst. Dat betekent dat je juist op heel jonge leeftijd  kinderen het meest kunt leren."


Bron: AD


Lees meer >>