5 minuutjes per dag genoeg voor gezonde relatie: 'Het zijn de kleine momenten tussendoor'


familie vierkant

Lange, romantische avonden bij kaarslicht met een glas wijn, en eindeloze diepgaande gesprekken. Dat is het beeld dat veel mensen hebben van een goede relatie. Maar het klopt niet, zegt relatiecoach Paulien Timmer. "Juist de kleine momenten doen het meest voor je relatie."

Een jaar geleden las Timmer een alarmerend artikel: in een gezin van tweeverdieners met kinderen besteden partners dagelijks maar zeven minuten per dag aan elkaar. "We zijn vaak zo druk dat we maar weinig tijd voor elkaar hebben. Als je maar een paar minuten hebt, is het een hele opgave om iedere dag goede gesprekken te hebben en echt met elkaar te verbinden."

Netflix en chips
En als je de tijd wel hebt, is het soms moeilijk om die te besteden op een manier die goed is voor je relatie. "Een avondje samen netflixen met een bak chips erbij is heel gezellig en leuk, maar dan heb je nog geen contact met elkaar. Om stellen te helpen bij het verbinden, heb ik een boek geschreven met daarin vijftig heel concrete tips." Haar boek is onlangs uitgekomen.

Stellen kunnen bijvoorbeeld iedere dag zes seconden zoenen. "Uit onderzoek blijkt dat je pas na zes seconden zoenen een verliefdheidshormoon aanmaakt. Iedere zoen die korter is dan zes seconden, doet dus niets voor je relatie. En wees eens eerlijk: wanneer is de laatste keer dat jij langer dan zes seconden zoende met je partner?"

'Vier de positieve dingen'
Een andere tip die Timmer geeft, is om iedere dag tien seconden te knuffelen. "En het is ook belangrijk om een soort cheerleader voor je partner te zijn. Als er iets vervelends in het leven van je partner gebeurt, zijn we geneigd daar heel erg in mee te leven. Maar we leven minder mee in de positieve dingen, terwijl dat volgens onderzoek juist heel goed is voor je relatie."

"Dus als je partner promotie heeft gekregen, vier het dan mee. Vraag hoe z'n baas het vertelde, pak de champagnefles en hang de vlag uit."

Naar elkaar toegroeien
Timmer erkent dat haar tips niet alle problemen in een relatie oplossen. "Als het vertrouwen gedeukt is of twee mensen passen gewoon niet bij elkaar, dan zal dit niet helpen. Maar veel relaties gaan kapot omdat mensen uit elkaar groeien. Met deze trucjes kun je dat voorkomen en zelfs weer naar elkaar toegroeien."

"We denken dat het de lange gesprekken zijn die ervoor zorgen dat je niet uit elkaar groeit, maar het zijn juist de kleine dingen die je vaak tussendoor kunt doen. Veel mensen weten dat niet en hebben echt een verkeerd beeld van relaties. Ze hebben veel te hoge verwachtingen, ook door de media. Ze denken dat een relatie uit zichzelf perfect is, of na een poosje gewoon kapot gaat, en dat daar niets aan te doen is. Maar feit is dat je je relatie moet onderhouden, zelfs al klinkt dat niet sexy."


Bron: rtlnieuws.nl


Lees meer >>