40 procent van de meiden 16-22 voelt zich schuldig over hun eetgedrag


eten

Nederlandse meisjes tussen de 16 en 22 jaar zijn steeds bewuster bezig met hun eetgewoontes. 40 procent geeft aan zich schuldig te voelen over hun eetgedrag. Dit blijkt uit onderzoek van Human Concern, uitgevoerd onder jonge meiden. Bijna een kwart (24%) van de ondervraagden is ook daadwerkelijk ontevreden over hun gewicht. Aldus onderzoek van Stichting Human Concern - Centrum voor eetstoornissen, uitgevoerd onder jonge meiden.

Voeding algemeen een issue
Niet alleen gewicht speelt voor deze leeftijdsgroep een grote rol, voeding in het algemeen wordt als belangrijk ervaren. Meer dan een derde (38%) geeft aan zich zorgen te maken als ze aan het einde van de dag niet voldoende of gevarieerde waardevolle voedingsstoffen hebben binnengekregen. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen was nog maar 21,5 procent hier bang voor. Deze aspecten hebben een grote invloed op het ontwikkelen van een eventuele eetstoornis.

Obsessief gezond eten
Carmen Netten, oprichter en directeur Human Concern: “Het is goed mogelijk dat veel van deze meiden bezig zijn met het ontwikkelen van een eetstoornis, of deze al hebben. Het is van groot belang te onderzoeken waar deze obsessie met (gezond) voedsel en dus sterke controlebehoefte vandaan komt. We zien bijvoorbeeld dat obsessief gezond eten steeds vaker als ‘normaal’ wordt gezien op social media en dat het veel invloed heeft op het leven van deze meiden. Dit zijn dan ook zorgwekkende trends en ontwikkelingen die niet onderschat mogen worden. Het is belangrijk de signalen snel te herkennen.”


Bron: Captise JGZ-portaal / Stichting Human Concern


Lees meer >>