Waarom zijn pubers zo humeurig?


puber(2)

Een puber met heel wat stemmingswisselingen? Je hebt er misschien thuis zelf eentje rondlopen of je bent er vast zelf ook eentje geweest. Logisch, want de emotionele hoogtes en laagtes zijn het gevolg van de ontwikkelingen in de hersenen in die periode van je leven. Maar wat gebeurt er nu exact in je lichaam waardoor je je zo gaat gedragen?

Terwijl eerst werd gedacht dat de hersenontwikkeling de belangrijkste evolutie doormaakt tussen de leeftijd van 0 en 5, geloven wetenschappers nu dat de periode tussen je 13de en 19de levensjaar even belangrijk zou zijn. Tijdens de puberteit wordt namelijk de overtollige grijze hersenmassa die we niet gebruiken weggewerkt en maken de hersenen meer myeline aan die moet zorgen voor betere verbindingen.

Ook hormonaal verandert er heel wat. Zo maakt de hypofyse dan de hormonen oestrogeen, testosteron en progesteron aan en die gaan je humeur sterk beïnvloeden. Algemeen worden je emotionele reacties heviger en de mogelijkheid om zaken vooruit te plannen en het kunnen inschatten van risico's is nog in volle ontwikkeling. Bovendien zorgt het hormoon dat je normaal kalmeert in stressvolle situaties in een puberbrein voor een omgekeerde reactie waardoor de angsten net toenemen.

Hoewel tieners op die leeftijd in fysieke topconditie zijn, lopen ze 200 tot 300 procent meer kans om te sterven door auto-ongelukken, moord of zelfmoord. Dat ook de kans op pakweg depressie of anorexia toeneemt, zou volgens wetenschappers komen door de veranderingen in de witte en grijze massa en de fouten die zich kunnen voordoen tijdens die veranderingen. Je zou van minder zo humeurig worden...


Bron: gezondheid.be/nieuwsblad.be


Lees meer >>

Agenda