'Verzekeraars zetten te snel een privédetective in bij letselschade'


detective

Verzekeraars die schadeclaims uitkeren aan verkeersslachtoffers schakelen te snel particuliere recherchebureaus in voor fraudeonderzoeken.

Dat stellen meerdere deskundigen zondagavond in de uitzending van het programma De Monitor.

Rechercheonderzoeken zijn een ernstige inbreuk op de privacy en kunnen daarnaast vergaande financiële consequenties hebben voor slachtoffers. Rammelend bewijsmateriaal voor fraude kan in het uiterste geval leiden tot stopzetten van uitbetalingen en het terugvorderen van voorschotten.

De recherche stelt vooral bij whiplashpatiënten met regelmaat onderzoeken in op basis van foto's op Facebook. Een opeenstapeling van foutieve interpretaties kan vervolgens ten onrechte leiden tot verdenking van fraude en het opstarten van een fraudeonderzoek.

Tennisbaan
De Monitor sprak met verkeersslachtoffers met whiplashklachten die wekenlang werden geschaduwd door particuliere recherchebureaus. De verzekeraars wantrouwden de ernst van de klachten omdat zij tijdens een feitenonderzoek 'verdachte' foto's op Facebookpagina’s en websites aantroffen, zoals een whiplashpatiënt op de tennisbaan.

Later bleek dat deze foto al van voor het ongeluk was en dat de verzekeraar door een foutieve datum bij de foto op het verkeerde spoor raakte.

Schaduwen
Zonder hun medeweten werden de slachtoffers geobserveerd in hun woonomgeving en tijdens privé- en werkbezoeken. De privédetectives gaven zich onder meer uit voor hotelgasten en overnachten vier keer in de bed and breakfast van één van de verkeersslachtoffers.

Zij kregen na het onderzoek te horen dat zij geschaduwd waren en werden geconfronteerd met  het foto- en filmmateriaal dat tijdens de observaties werd gemaakt.

Sneeuwbaleffect
Een slachtoffer heeft bij voorbaat de schijn tegen en foto’s op Facebook moeten vervolgens bevestigen dat er gefraudeerd wordt, stelt Arnold Roosendaal, jurist bij kennisinstituut TNO.

Roosendaal vindt dat verzekeraars eerder contact moeten opnemen met het slachtoffer voor een toelichting op 'verdachte' foto's. "Hierdoor blijft een sneeuwbaleffect dan uit, waardoor er minder snel een privédetective wordt ingeschakeld", stelt hij.

Wantrouwen
Volgens huisarts Kees Vos is er veel wantrouwen bij verzekeraars van mensen met een whiplash. Vos is gepromoveerd op nek- en schouderklachten en is voorzitter van de Medische Adviesraad van de Whiplash Stichting Nederland. Hij is zeer kritisch op de rol van verzekeraars.

Whiplashklachten zijn medisch lastig aan te tonen met foto’s of een MRI-scan, beklemtoont Vos. "En daar gaat het mis", vindt hij. "Verzekeraars maken misbruik van die situatie." Volgens Vos zijn veel aantijgingen van fraude onterecht. Mensen met whiplashklachten kunnen vaak meer dan verzekeraars denken.

Dat verzekeraars foto’s met bijvoorbeeld sportende whiplashpatiënten op voorhand verdacht vinden, is volgens Vos onterecht.

Gedragscode
Fraudeonderzoeken vallen onder de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek. Volgens deze richtlijnen mogen verzekeraars een persoonlijk onderzoek doen als er een vermoeden is van fraude.

Het middel moet echter proportioneel zijn en observeren mag alleen als er geen andere manieren zijn om informatie te verzamelen. Onderzoeken in de privésfeer moeten altijd gemeld worden aan het slachtoffer.

Hoe vaak er fraudeonderzoeken plaatsvinden wordt niet geregistreerd.

NFG
Hoewel het misschien niet direct zo lijkt, is dit artikel ook van toepassing op NFG-registerleden. Ook binnen onze branche worden door de fraude-afdelingen van zorgverzekeraars onderzoeken verricht. Alleen curatieve hulpverlening komt wellicht voor vergoeding in aanmerking. Coaching, relatie- of bijvoorbeeld ontspanningstherapie mag niet worden gedeclareerd. Wees altijd zuiver en sjoemel nooit!


Bron: nu.nl


Lees meer >>

Agenda